1er.11.2003: 1.Moritz Hartmann

Moritz Hartmann, født i Heilligenhafen i 1657, skulle derimot bli det mest kjente medlemmet av Hartmann- familien. Moritz Hartmann fortjener å minnes blant sjøkrigere fra Niels Juels tid, som styrket den danske orlogmaktens ry under fremmede flagg. Han dro tidlig til sjøs i Hollands tjeneste og ble i 1682 utnevnt til løytnant i Den Danske Marine. 9de februar 1684 fikk skipsløytnant Hartmann utstedet pass av den danske kongen for « bedre å perfeksjonere seg i den hjemlige tjeneste »". Senere fikk han sin sjanse som orlogskaptein i den franske marine og skulle snart få anledning til å vise sitt mot i den spanskfranske krigen.

Etter ordre fra Ludwig XIIII, daværende konge av Frankrike, entret Hartmann 3. mai 1684 slagskipet « Le Parfait » og fikk ordre om å seile til republikken Venezia. Dette var et slagskip av 3, rang med to dekk, 60 kanoner og en besetning på 357 mann. I det franske nasjonalarkivet fra denne tiden finnes det en journal vedrørende slaget i Genova og her nevnes blant annet motet til sjøløytnant « Sieur d'Hartmann ».

Støttet av gode anbefalinger kom Moritz med sin venn Greve Christian Ahlefeldt til Venezia sommeren 1685 for å få tillatelse til å ta del i venetianernes allerede påbegynte felttog i krigen mot tyrkerne. I Venezias borgerråd ble følgende brev utstedt til Fransesco Morosini - generalkaptein og prokurator for Venezia : « Under de nåværende vanskelige forhold har Greve Christiano d`Alfeldt av Danmark tilbudt å melde seg som frivillig til flåten og anvende sin dyktighet og tapperhet som kriger under Deres kommando. Han ønsker også å medbringe sin venn Mauritio d`Hartmann, en adelsmann av fortreffelige egenskaper. Vi håper De kan motta Han på den måte hans fødsel har krav på. »

Moritz Hartmanns søknad lød som følger ; « Høyeste Fyrste ! Etter at jeg, Moritz Hartmann av holstensk adel, Deres høyest ærbødigste tjener, har tjent og arbeidet i Hans Majestet Kongen av Danmarks hær og av Han er blitt hedret med tittelen Kongelig Kaptein og deretter har gjort tjeneste i Frankrikes hær, ønsker jeg sammen med noen andre adelsmenn å melde meg frivillig til Deres høyeste flåte ».

Felttoget i Levanten ble en suksess og Mauritio d`Hartmann ble adlet med tittelen « Ridder av San Marco » og dekorert for sin tapperhet av St. Marcus Ordenen. Han utmerket seg også under landgangen ved Patras, beleiringen av klippefestningen Malvasia og erobringen av Athen.

Moritz Hartmann ble senere utnevnt til guvernør i det østindiske kompaniets tjeneste i Trankebar. Etter kun et halvt års opphold i Østindia reiste han hjem til Danmark på skipet « Den Flygende Ulv ». I 1695 vendte han tilbake til tjeneste i Venezia, men døde samme år i Arkipelaget, av hissig feber.

Moritz Hartmanns liv var kjennetegnet av rastløshet, uro, eventyrlyst og ærgjerrighet. I følge hans siste vilje skulle rentene av hans etterlatte midler deles ut blant de fattige i hans hjemby Heilligenhafen - hvilket ennå overholdes. Til minne om Moritz Hartmann og hans foreldre ble det i byens kirke oppført et prektig epitafium av marmor med portrettbyste utført av billedhuggeren Thomas Quellinus. Denne er den dag i dag Heillighafens største severdighet.